Як правильно підключити автомати в щитку

Після вибору автоматів захисту, важливо правильно їх підключити. На перший погляд, це завдання здається досить простим. Але насправді, як показує наш досвід, люди, які не мають необхідних знань і практичних навичок, припускаються серйозних помилок при підключенні захисту. Тому ми вирішили розповісти в цій статті про те, як підключити автомати в розподільчому щитку правильно, щоб ви могли зробити це своїми руками й уникнути помилок, які припускають недосвідчені електрики та домашні майстри.

Як підключити автоматичний вимикач до фази – зверху чи знизу

Автомат захисту є пристроєм, який забезпечує переривання подачі електроенергії при виникненні надвисоких струмів в контрольованій лінії. Для виконання цієї функції він оснащений рухомим та нерухомим контактом, які знаходяться з протилежних сторін автомата – зверху та знизу. Щоб при монтажі відрізнити рухомий контакт від нерухомого, на пристрої нанесено схематичне позначення.

Найчастіше на форумах в Інтернеті виникають суперечки з приводу того, як правильно підключити автомати у щитку – щоб фаза кабелю живлення входила у верхній чи нижній затискач. Особливої ​​різниці між підведенням кабелю живлення зверху і знизу немає, але, спираючись на наш досвід, можемо сказати, що краще виконувати підключення фази, яка живитиме весь будинок або квартиру, все ж таки зверху. На користь нашого вибору наведемо головні аргументи:

  • автомати захисту більшості виробників випускаються з нерухомим контактом угорі, а в пункті 3.1.6 7-го видання ПУЕ (Правил устрою електроустановок) зазначено, що фазу слід підключати, як правило, до нерухомого контакту;
  • відповідно до ПУЕ, підключення зверху автоматів у щитку та промислових рубильників – це вимога естетики та порядку, що забезпечує безпеку роботи електрика, який при відключенні автомата завжди знатиме, що знеструмлено нижні проводи.

підключення автоматів у щитку

Підключення автоматів у щитку: найпоширеніші помилки

Щоб під'єднати автомати в щитку, необхідно зачистити від ізоляції кінці проводів електричних кабелів і перемичок, викрутити гвинти на відповідних клемах, вставити зачищені кінці в клеми й затиснути їх. Завдання абсолютно зрозуміле і просте, але при його виконанні часто допускаються три основні помилки.

Потрапляння ізоляції під контакт

Як правило, кінці жил електричних кабелів зачищаються на довжину 10 мм. При підключенні їх до автомата необхідно контролювати, щоб під контакт клеми не потрапила ділянка дроту з ізоляцією. При її оплавленні може статися вигоряння автомата та знеструмлення приміщень, які підключені до нього, а в гіршому випадку – займання електропроводки та виникнення пожежі.

Підключення на одну клему жил із різним перетином

При підключенні автоматів у щитку своїми руками, за відсутності належного досвіду, електрики-початківці та домашні умільці часто вибирають для перемички проводи різного перерізу, не замислюючись, що жила меншого діаметра буде затиснута гірше. Між нею та контактами клеми утворюється зазор, що призводить до таких явищ:

  • підвищення опору у місці контакту через прошарок повітря;
  • збільшення сили струму понад номінальне значення, оскільки I = U R, де U – напруга мережі, а R – електричний опір;
  • виділення більшої кількості тепла, адже за законом Джоуля-Ленца тепло, що виділяється, дорівнює: Q = I2 R t, де t – час протікання струму.

В результаті виникає небезпека перегріву меншого провідника, оплавлення корпусу автоматичного вимикача, займання ізоляції та виникнення пожежі. Щоб цього не сталося, необхідно вибирати для перемичок провід одного перерізу або виготовляти нерозривну перемичку на кілька автоматів з одного проводу.

У дорогих автоматах захисту деяких серій, що випускаються найбільшими виробниками, такими як Legrand або Hager, використовуються затискачі спеціальної конструкції, які дозволяють вирішити проблему нещільного з'єднання в одній клемі дротів з різним перетином.

Підключення автомата без формування кінців струмопровідних жил

Під формуванням кінця монолітної однодротяної жили мається на увазі надання йому U-подібної форми. Вона забезпечує велику площу контакту, порівняно з тією, що утворюється, якби ви тільки зачистили кінець дроту від ізоляції та залишили його прямим.

Чи можна підключати дроти без формування кінця жили? Безумовно, можна, і багато електриків роблять саме так. По суті, це не є великою помилкою, і при надійному затягуванні гвинта оголена частина дроту буде непогано триматися в затиску клеми, забезпечуючи хороший контакт. Але якщо ви хочете збільшити міцність і надійність цього з'єднання, варто все ж таки загнути зачищений кінець жили у вигляді літери U.

підключення автоматів у щитку своїми руками

Підключення щитка з автоматами при багатожильних проводах

Найчастіше при монтажі електропроводки використовується кабель із багатодротовими жилами (наприклад, такий, як кабель ВВГ). Щоб підключити автомат у щитку таким кабелем, необхідно виконати окінцювання жил, для чого:

  1. зачистити кінці проводів від ізоляції;
  2. надіти на них наконечники. При цьому слід стежити, щоб проводи жили не загнулися і не потрапили під спідницю наконечника;
  3. щільно обжати наконечник спеціальним інструментом або пасатижами.

При підключенні кількох автоматичних вимикачів або багатополюсного автомата до одного силового кабелю з багатодротяними жилами, рекомендується не виготовляти П-подібні перемички, щоб не возитися з установкою відразу кількох наконечників, а скористатися для передачі струму живлення на інші модулі гребінчастою шиною. В цьому випадку потрібно буде кінець лише жили самого кабелю, і вставити шину в спеціальні контактні гнізда, що є на кожному автоматі. При цьому можуть використовуватись шини двох видів:

  • штирьові, серії PIN – вони підходять для більшості автоматів, вимикачів навантаження чи диференціальних реле;
  • вилкові, серії FORK - затискачі під такі шини є у автоматів марок IEK або Hager, а деякі їх моделі розраховані на підключення не тільки вилочними, але і шинами.

Використання гребінчастих шин дозволяє:

  • зробити підключення автоматів у щитку більш акуратним та компактним, що дасть можливість зменшити розміри розподільчого щитка;
  • спростити підключення, обслуговування та ремонт електромеханічних пристроїв у щитку, оскільки всі вони будуть легко зніматися та встановлюватись (при необхідності додати автомат або реле);
  • забезпечити жорсткість і надійність з'єднання кількох модулів, виключивши цим ризик перегріву контактів;
  • підвищити безпеку експлуатації щитка, оскільки струмопровідні частини гребінчастої шини повністю ізольовані;
  • зручно розділити автоматичні вимикачі на групи.

Чому не можна підключати багатодротяні жили без окінцювання

Підключення автоматичного вимикача лише після зачищення та обтиску багатодротяної жили, без встановлення наконечника – неприпустимо, оскільки це створює загрозу виникнення пожежі. Адже при затиску багатожильного проводу переламуються від стискання і відпадають окремі дроти. Це призводить до зменшення площі перерізу, погіршення контакту, збільшення електричного опору та перегріву дроту. При цьому виділяється надлишкове тепло, плавиться та займається ізоляція.

Чи можна паяти провід під затискач автомата

Часто, не бажаючи возитися з установкою наконечників на зачищену від ізоляції жилу, електрики пропаюють її кінці. Робити це ми б не рекомендували, ґрунтуючись на нашому власному досвіді. Адже під впливом тепла, що виділяється при проходженні струму по дроту, припій плавиться, зменшується площа перерізу жили і доводиться постійно підкручувати затискач.

Особливості приєднання жил кабелів до автоматів у щитку

У розподільчому щитку всі автоматичні вимикачі та інші пристрої кріпляться на спеціальному металевому профілі, який називається DIN-рейкою. Залежно від кількості автоматів захисту такі рейки можуть встановлюватися в кілька рядів. Схема підключення автоматів у щитку має такі особливості:

  • в однополюсному автоматі одна клема служить для підключення фази кабелю, що підводить (силового), а друга (на виході) – для фази кабелю внутрішнього розведення;
  • для підключення нульового дроту в однополюсних та багатополюсних автоматах захисту на DIN-рейці встановлюється спеціальна шина;
  • у диференціальному автоматі, який часто встановлюють на лінію, що забезпечує підведення живлення до енергоємних споживачів, наприклад, пральної машини, є по дві клеми на вході та виході. Одна служить для підключення фази, а друга – нульового проводу;
  • дроти заземлення вхідного та вихідного кабелів підключаються до шини заземлення – вона кріпиться на клямці до DIN-рейки;
  • при підведенні одного силового кабелю на кілька автоматів захисту його фаза підключається до відповідної клеми одного з модулів, а на інші автомати електричний струм передається по перемичках або гребінчастій шині.

Поділ автоматів у щитку по групам

Надійність схеми електропостачання будинку, квартири та будь-якого іншого об'єкта визначається селективністю захисту, що передбачає здатність відключати від подачі електрики тільки ту лінію, в якій в результаті перевантаження або короткого замикання виник надток, що перевищує номінальне значення для обраного автомата захисту. При цьому інші кола продовжують працювати.

Побудувати селективний захист об'єкта із виділенням різних ліній дозволяє поділ захисних пристроїв на групи (розеток, освітлення, електропостачання кухні та інші). При цьому необхідно дотримуватись наступних правил:

  • виділяти кожну групу шинами нульової фази та заземлення – вони зазвичай встановлюються на DIN-рейці по різні боки від автоматів захисту однієї групи;
  • з'єднувати модулі однієї групи гребінчастою шиною, підводячи фазу силового кабелю тільки одного автомату;
  • встановлювати заглушки з обох боків гребінки для забезпечення безпеки, особливо якщо автомати різних груп розташовані близько один до одного;
  • велику побутову техніку та споживачі великої потужності (бойлери, варильні поверхні, електроплити, посудомийні та пральні машини) підключати до окремої лінії зі своїм автоматом захисту.

Продумайте заздалегідь, скільки DIN-рейок потрібно встановити в розподільний щиток, і як підключити автомати, щоб між пристроями різних груп залишався зазор, достатній для забезпечення нормального тепловідведення, оскільки при нагріванні характеристики теплових розчіплювачів автоматичних вимикачів можуть змінитися.

схема підключення автоматів

Види кріплень автоматів захисту

Автоматичні вимикачі кріпляться на монтажній рейці за допомогою рухомих клямок, розташованих на тильній стороні. Принцип роботи такого кріплення є досить простим. Перед встановленням автомата необхідно висунути клямку, підчепивши її викруткою, а після встановлення клікнути замок. Такі кріплення бувають двох видів:

  • односторонні, коли клямка встановлена ​​лише знизу. У цьому випадку необхідно завести виступ DIN-рейки у верхній паз замка кріплення автомата, притиснути нижній кінець пристрою до рейки та закрити клямку;
  • двосторонні – вони розташовані зверху та знизу автомата.

Головна перевага двосторонніх клямок полягає в тому, що автомат, оснащений ними легше зняти з рейки, при необхідності. Для цього не потрібно відкручувати саму рейку.

Тепер, знаючи про те, як правильно підключити щиток з автоматами, без помилок, які можуть призвести до небажаних наслідків, ви напевно зможете зробити це самостійно. Придбати все необхідне для електропроводки можна в інтернет-магазині «Кабель-Інвест».

 

Цвілій Сергій Леонтійович

Автор
Цвілій Сергій Леонтійович - директор ТОВ «Кабель-Інвест»

Перейти в каталог